Nieuws

Europese houtverordening (EUTR) van kracht

Sinds 3 maart 2013 is de Europese Houtverordening (EUTR) nr. 995/2010 van kracht. Deze betreft een verbod op het importeren en verhandelen van illegaal hout en een zorgplichtsysteem om aan te tonen dat het hout legaal is. 

Met het ingaan van deze EUTR is het verboden om illegaal hout op de markt te brengen in de Europese Unie.

Partijen die het hout voor het eerst op de Europese markt brengen dienen dit systeem ingericht en toegepast te hebben. Het zorgplichtsysteem houdt in dat er toegang is naar informatie over de herkomst van het hout, een risicoanalyse is gedaan en maatregelen zijn genomen om eventueel risico uit te sluiten. Heeft het hout een FLEGT certificaat, dan is verder risico automatisch uitgesloten. 

Ook voor handelaren verderop in de keten stelt de verordening de administratieve verplichting om nauwkeurig leveranciers en klanten bij te houden.

FLEGT

Vanuit Europa worden op de import en handel van hout en houtproducten een aantal regels opgelegd. De eerste daarvan is FLEGT, dat middels vrijwillige partnerschapsakkoorden tussen exporterende landen en de EU een certificatensysteem invoert. Zodra het hele systeem in het exporterende land gereed is, zal al het hout richting de EU voorzien moeten zijn van een FLEGT certificaat. In Nederland zal de NVWA toezien op de handhaving. Inmiddels zijn een aantal Afrikaanse, Aziatische en Zuid- en Midden Amerikaanse landen bezig met het opzetten van het systeem. Wanneer de eerste partijen met FLEGT certificaat verwacht worden is nog onbekend.



« Terug naar het overzicht